ORÍGENS

La Festa major de Campdàsens, celebrada el primer diumenge de juliol, és una tradició ben arrelada en les festes populars de Sitges. Els Amics del Garraf, com es denominen un bon grup de persones que any rere anys han fet possible aquesta festa i el seu manteniment fins els nostres dies, són els que s’encarreguen d’organitzar i mantenir el caliu d’aquesta festa tan nostra.

Campdàsens Garraf

Era a finals dels anys 50, quan un petit grup de sitgetans començaren a pujar a Campdàsens: en Sebastià Yll, en Joan Carbonell, en Pepe Matas, en Josep Planas, en Joan Yll i en Marsé (“Masana”). Tots ells agafaven el tren ben aviat; a l’estació trobaven altres grupets que també hi anaven. Com que tothom es coneixia, feien el camí plegats. En passar per Ca l’Amell sortia el pare Torres, que feia nit allà i els saludava. Quan arribaven a Campdàsens, els germans Vergés els obrien la capella per fer la visita, ja que en aquells anys només hi havia una missa a les 11 del matí. Al cap d’una estona continuaven el camí cap a Can Lluçà, per anar a esmorzar al Pou de la Mata. Després cap a la masia a saludar la Pilar i l’Àngel, amb qui en Joan i en Pepe tenien una estreta relació. Amb els anys, aquesta amistat es va anar afermant i es va passar de fer la visita a anar-hi a prendre el cafè, la copa…  Aquest grupet d’amics va anar creixent, afegint-s’hi l’Ignasi Planas, en Vidiella, en Mataix, en Rafecas, els Trull, els Pagès, en Sastre, en Magí Roca, en Magí Soler, en Daniel, en Picas, en Puig Mestres i l’Amigó. Tots aquests foren els primers “Amics del Garraf” que, a part d’organitzar la Festa Major, feien diverses excursions durant l’any per diversos paratges del Garraf.

En crèixer el grup, era necessari que hi hagués algú que portés l’organització. Aquest va ser en Picas, que també s’encarregava de la part cultural. En Daniel era l’encarregat d’organitzar les tertúlies, sempre ben acompanyades del conyac, el cafè i el puro… Des d’aquella època fins avui, cap any s’ha faltat a aquesta festa, excepte l’any que va morir el pare de la Maria de Can Lluçà. Degut aquest, fou l’únic any en que la festa es va celebrar al bosc de Ca l’Amell. Amb el pas dels anys va anar creixent la popularitat i va augmentar la participació: en Martínez, en Ferrer, en Pañella, en Noguero, l’Amorós, en Parra, en Comas, etc. Llavors ja s’hi va començar a pujar amb cotxes i Jeeps, com feien en Joan Martí, en Gestí i en Cenzano.
Amb tot, i amb el pas del temps, la festa ha crescut mantenint l’esperit sitgetà, que lluitem perquè no es perdi i s’afermi encara més.
El 5 de juliol de 1998 es constitueix l’associació, els objectius de la qual són: el foment i promoció d’activitats culturals, lúdiques, de protecció a la natura i el medi ambient, relacionats amb el massís del Garraf i el seu entorn, terrestre i marítim.  En queda exclòs l’ànim de lucre.

Fitxer:Parc natural garraf SW.jpg

One thought on “ORÍGENS

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s